Biovreme

V četrtek bo vpliv vremena na počutje ljudi sprva obremenilen, proti večeru pa bo obremenitev popuščala.

V petek bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Spremenljivo vreme s plohami in nevihtami bo vplivalo na obremenitev zraka s cvetnim prahom, ki bo ostala v splošnem nizka.

V nižinah se najavlja ambrozija s prvimi zrni, v Lendavi smo že zabeležili nizko obremenitev, ki bo v suhem vremenu postopoma naraščala do srednjih vrednosti. Drugod pričakujemo povečanje obremenitve po 10. avgustu. Poteka sezona pelina, na merilnih postajah so izmerjene vrednosti nizke, pri tleh in v bližini rastlin pa so lahko do 4-krat višje.

Obremenitev s travami in trpotcem bo nizka. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah kopriv, pojavljala se bodo posamezna zrna metlikovk in konopljevk.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom v splošnem nizka. V zraku bo nizka obremenitev s travami, obremenitev s koprivovkami (krišina in kopriva) bo srednje visoka. Pojavljala se bodo zrna pelina, trpotca in metlikovk. Zrn ambrozije še nismo zaznali.

Na vseh merilnih postajah smo zaznali visoke obremenitve s sporami plesni, na posamezne dneve prevladuje Cladosporium, obremenitve so takrat zelo visoke. Pogosti alergeni rodovi so še Alternaria, Epicocum, Stemphyllium in druge spore, ki se pojavljajo v lepem vremenu. Obremenitev se poveča pri žetvi, košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji, informacije drugih držav so dostopne na spletni strani polleninfo.org (https://www.polleninfo.org/country-choose.html)

- Na nekaterih lokacijah je v zraku nekoliko več cvetnega prahu trav in sicer v gozdovih, gorah in ob močvirjih in vodotokih.

- Razrasla krišina je pogosta v zidnih razpokah, skalovju in toplih ruderalnih rastiščih. Najdemo jo tudi na zidovih v mestih.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO (Sreda, 4.8.2021 ob 18h)

Prihodnje dni

Sreda 4.8.

pretežno oblačno
16 °C26 °CHitrost vetra: 3 m/s
Smer vetra: jugozahodni

Četrtek 5.8.

plohe
18 °C24 °CHitrost vetra: 0 m/s

Petek 6.8.

plohe
16 °C27 °CHitrost vetra: 0 m/s
Vir: ARSO

Opozorila

V drugem delu noči ter jutri zjutraj in dopoldne se bodo pojavljali krajevno močni nalivi.


Meteoalarm opozorila:
• dež
• nevihte

Sončni vzhod in zahod

Danes
Vzhod: 05:48 Zahod: 20:28

Jutri
Vzhod: 05:49 Zahod: 20:27

Pojutrišnjem
Vzhod: 05:51 Zahod: 20:25