Biovreme

V ponedeljek bo vremenski vpliv na počutje zmerno obremenilen. V torek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje večine ljudi ugoden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu dosegel vrednost okoli 8, v gorah do 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah je v polnem razmahu sezona cvetnega prahu

trav, v suhem vremenu bo obremenitev visoka, znižanje pričakujemo v času ploh in neviht. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov. V zraku bo prisoten še cvetni prah koprivovk, bezga, kaline (ligustra) in lipe. Cvetijo iglavci, prevladuje bor, ki navadno ne povzroča alergij, cvetni prah se poseda iz zraka in ga opazimo kot rumeno usedlino na površini.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Začela se je sezona oljke, obremenitev bo visoka. V zraku bo cvetni prah koprivovk (kopriva in krišina), bora, hrasta (črničevje) in posamezna zrna bezga, lipe ter kaline (ligustra).

Dobro je vedeti:

- Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline.

- Pohodniki naj bodo pozorni na cvetni prah zelene jelše, ki cveti v gorah. Vetrovi lahko prinesejo nekaj zrn tudi v nižine in do morja.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo robinija (»akacija«), bezeg, lipa, kalina in drugi.

- Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Napoved sestavljena v sodelovanju z NLZOH

Vir: ARSO (Nedelja, 4.6.2023 ob 18h)

Prihodnje dni

Nedelja 4.6.

plohe
14 °C23 °CHitrost vetra: 0 m/s

Ponedeljek 5.6.

plohe
14 °C19 °CHitrost vetra: 0 m/s

Torek 6.6.

plohe
15 °C22 °CHitrost vetra: 0 m/s
Vir: ARSO

Opozorila

Meteoalarm opozorila:
• nevihte
• dež

Sončni vzhod in zahod

Danes
Vzhod: 05:13 Zahod: 20:48

Jutri
Vzhod: 05:13 Zahod: 20:48

Pojutrišnjem
Vzhod: 05:12 Zahod: 20:49