Biovreme

V nedeljo in ponedeljek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje večine ljudi ugoden, le najbolj občutljivi bodo lahko imeli manjše vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav v suhem in toplem vremenu visoka, ob morebitnih padavinah se bo le kratkotrajno znižala. Cvetenje trav se je pomaknilo tudi višje v hribe.

Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Prisotna bodo zrna kislice, trpotca in bezga, nekoliko več bo v zraku cvetnega prahu bora in kopriv, ki sta za alergije manjšega pomena. Cvetni prah začenja sproščati lipa.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav in oljke srednje visoka do visoka. V zraku bo še prisoten cvetni prah hrasta, trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), lipe in koprivovk (koprive in krišine). Pričakujemo prva zrna pravega kostanja.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, pogosta alergena rodova sta Cladosporium in Epicocum. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih. 

Dobro je vedeti:

- Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča. Z dežjem v nadaljnih nekaj minutah, se cvetni prah in alergeni sperejo iz zraka.

- Za žive meje pogosto uporabljamo liguster (kalino), alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

-Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

-Cveti rž, ki jo uvrščamo med trave. Njen pelod ima visok alergeni potencial.

- S košnjo v bližini prebivališč zmanjšujemo neposreden stik s cvetnim prahom trav.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO (Sobota, 12.6.2021 ob 18h)

Prihodnje dni

Sobota 12.6.

plohe
13 °C28 °CHitrost vetra: 0 m/s

Nedelja 13.6.

plohe
16 °C27 °CHitrost vetra: 3 m/s
Smer vetra: severovzhodni

Ponedeljek 14.6.

pretežno jasno
11 °C24 °CHitrost vetra: 0 m/s
Vir: ARSO

Opozorila

Meteoalarm opozorila:
• nevihte
• veter

Sončni vzhod in zahod

Danes
Vzhod: 05:10 Zahod: 20:53

Jutri
Vzhod: 05:10 Zahod: 20:54

Pojutrišnjem
Vzhod: 05:10 Zahod: 20:54