Biovreme

V ponedeljek in torek bo vpliv vremena na počutje vremensko občutljivih ljudi obremenilen.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bi sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli 5, v gorah pa 6.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Sezona visokih obremenitev zraka se je začasno prekinila s snegom in nizkimi temperaturami. Obremenitev z brezo se bo postopoma povečevala, v petek pričakujemo srednje visoko obremenitev, od sobote dalje pa bodo ponovno možne visoke obremenitve. Dodatno obremenitev s sorodnimi alergeni bo prispeval gaber, obremenitev bo visoka. V zraku bo srednje visoka do visoka obremenitev z jesenom, prisoten bo še nizko alergeni cvetni prah topola, vrb, javorja, hrasta, cipresovk in tisovk. Pojavljajo se že prva zrna platane in bukve.

V Primorju je hladno vreme znižalo obremenitev, v prihodnjih dneh bo v zraku prevladoval cvetni prah gabra, obremenitev z brezo bo nizka. Sezona cipresovk in jesena se nadaljuje. Prisoten bo cvetni prah hrasta, platane, topola in vrbe.

Dobro je vedeti:

- Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve, pravega kostanja). Ob uživanju nekaterih vrst surovega sadja in zelenjave se lahko pojavi sindrom alergije v ustih, občutek srbenja v ustih, ustna sluznica tudi oteče.

- Cveti forzicija, žužkocvetna oljkovka, v stik z alergenim cvetnim prahom pridemo le neposredno ob rastlini ali s šopki v notranjih prostorih. Splošno so v zraku le posamezna zrna.

- Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Drevesa sproščajo velike količine cvetnega prahu, ki se nalaga na bližnjih površinah.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO (Nedelja, 11.4.2021 ob 18h)

Prihodnje dni

Ponedeljek 12.4.

dež
10 °C14 °CHitrost vetra: 8 m/s
Smer vetra: jugozahodni

Torek 13.4.

dež s snegom
1 °C4 °CHitrost vetra: 8 m/s
Smer vetra: severovzhodni

Sreda 14.4.

pretežno oblačno
2 °C10 °CHitrost vetra: 8 m/s
Smer vetra: severni
Vir: ARSO

Opozorila

Meteoalarm opozorila:
• veter
• sneg/led
• dež
• snežni plazovi

Sončni vzhod in zahod

Danes
Vzhod: 06:20 Zahod: 19:45

Jutri
Vzhod: 06:19 Zahod: 19:46

Pojutrišnjem
Vzhod: 06:17 Zahod: 19:48