Biovreme

V petek in soboto bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden. V soboto sredi dneva bo povečana toplotna obremenitev.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost med 5 in 6, v gorah pa med 6 in 7.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Najbolj obremenjen mesec s cvetnim prahom je april, ko se poveča tudi število vrst cvetnega prahu v zraku. V toplem in suhem vremenu se cvetni prah dalj časa zadržuje v zraku, veter občasno dviguje že posedena zrna iz površin.

V nižinah se je sezona breze prevesila v drugo polovico, obremenitev bo srednje visoka do visoka, povišanj ne pričakujemo več. Obremenitev s sorodnim gabrom in hrastom bo srednje visoka do visoka, zabeležili smo prva zrna bukve. Cvetenje dreves se bo pomaknilo tudi višje v hribe. Po parkih cveti platana, obremenitev bo lokalno visoka.

Približujemo se glavni sezoni cvetnega prahu trav, trenutno beležimo zelo nizko obremenitev. Cvetni prah sproščajo zgodaj cvetoče vrste, v naseljih pogosto zacvetijo ob robovih cest in zelenic. V zraku bo še cvetni prah velikega jesena, vrb, javorja, murve, cipresovk in tisovk.

V Primorju cvetni prah sprošča črni gaber, obremenitve bodo občasno visoke. Prisotna bodo posamezna zrna breze. Poteka sezona hrasta, obremenitev bo naraščala. Sezona jesena se bo nadaljevala s cvetenjem malega jesena. V zraku bo cvetni prah platane, vrbe, javorja, bora, krišine in murve. Zabeležili smo posamezna zrna trav. Sezona cipres se izteka, v zraku bo še cvetni prah drugih rodov.

Dobro je vedeti:

- Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni bukovk (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve). Sezona bukovk je dolga, traja od januarja do sredine maja.

- Cveti žužkocvetna oljna repica, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo lovorikovec, španski bezeg, glicinija in drugi.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO (Petek, 12.4.2024 ob 12h)

Prihodnje dni

Petek 12.4.

pretežno jasno
9 °C24 °CHitrost vetra: 0 m/s

Sobota 13.4.

pretežno jasno
9 °C26 °CHitrost vetra: 0 m/s

Nedelja 14.4.

pretežno jasno
10 °C28 °CHitrost vetra: 3 m/s
Smer vetra: jugozahodni
Vir: ARSO

Sončni vzhod in zahod

Danes
Vzhod: 06:20 Zahod: 19:45

Jutri
Vzhod: 06:18 Zahod: 19:47

Pojutrišnjem
Vzhod: 06:16 Zahod: 19:48