O piškotkih

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:
  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, ...)


Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Najlažje lahko nastavitve za piškotke nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Vendar ta nastavitev lahko vpliva na delovanje tega spletnega mesta kot vseh drugih.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Piškotki na VremeBo.com

Na spletni strani VremeBo.com uporabljamo piškotke za spremljanje obiskov in za boljšo uporabniško izkušnjo. To so tako imenovani analitični piškotki. Za to uporabljamo storitev Google Analytics, kjer pa smo uporabili nastavitev, kjer se podatki o uporabi spletnega mesta ne delijo ne s podjetjem Google in ne s tretjimi. Podatki so tudi anonimizirani in vas osebno nikakor ne moremo prepoznati. Uporabljamo tudi oglaševalske piškotke. Z njihovo pomočjo vam naši oglaševalski partnerji kažejo bolj relevantne oglase, ki vas utegnejo bolj zanimati. Le z njihovo pomočjo lahko pokrijemo stroške delovanja spletne strani in vam nudimo vse informacije BREZPLAČNO.

Spodaj je seznam piškotkov na VremeBo.com, vendar ni nujno, da boste vse prejeli.
Ime piškotka Namen Čas trajanja Domena
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti vremebo.com
id Za optimalno delovanje oglasnega sistema 2 leti doubleclick.net
_drt_ Za optimalno delovanje oglasnega sistema 12 ur doubleclick.net
cook Strinjanje s piškotki, skrije obvestilo 1 leto vremebo.com
Če želite spremeniti nastavitve uporabe piškotkov Google Adsense, lahko to storite tukaj.